SGAMELAN INSTRUMENTEN & ANDERE ENSEMBLES

Verschillende mogelijke ensembles: Gong kebyar (hoofdensemble):
Het typische Balinese orkest, gevormd door “Gangsa” welke xylofoonachtige instrumenten zijn, gespeeld met 1 hand en gedempt door de andere. Deze worden begeleid door “Kendang” of trommel, “Kajar” of maatinstrument, “Gong”, en “Ceng-ceng” instrument met kleine cimbalen. Meestal is ook de “Reyong”, een lang instrument met omgekeerde klankschalen en de “Jegogan”, welke voor de bas zorgt, aanwezig. In sommige stukken wordt bovendien ook “Suling” of fluit gespeeld.
Het ritme kan traag en melodieus zijn, maar ook snel en energiek, wat verschillende stemmingen uitbeeld bij de bijhorende dansen of religieuze hindoerituelen.
Kendang:
Muziek gevormd door enkel een groep Balinese drums.
Baleganjur:
Processiemuziek met cimbalen, gong en onderdelen van een “reyong” ook een instrument van de Gong Kebyar.
Tari Bali:
De befaamde gracieuze dansen van Bali, meestal gebruikt bij speciale religieuze gelegenheden, tempelfeesten, en de laatste decennia voor toeristenshows. Veelal worden er scènes vertoond uit de Mahabharata (heilig boek van het hindoeïsme) en hebben alle gebaren een betekenis. Er zijn zowel dansen voor vrouwen als voor mannen. Gong Suling:
Het spelen van een Balinese fluit, meestal als begeleiding van andere groepen.
Met de huidige groepsbezetting hebben we reeds een gevarieerd en voortdurend uitbreidend repertoire van vooral traditionele en ook nieuwe Balinese muziekstukken.
Deze worden gebracht op authentieke Balinese en Indonesische instrumenten, voornamelijk op het hoofdensemble Gong Kebyar.
Voor dit ensemble kunnen we beschikken over een volledige instrumentenset aangekocht door de groep zelf, alsook over een set van de Indonesische ambassade.
Verder beschikken we over een aantal aanvullende instrumenten, zoals kendang (Balnese trommel), Suling (Balinese fluit), en mogen we van de ambassade ook enkele Javaanse en Sumatraanse instrumenten gebruiken


 

 


27 August 2017